Jeśli właśnie zdiagnozowano u
Ciebie lub bliskiej Ci osoby celiakię, jesteś zapewne trochę zagubiona, tym co
możesz jeść na co dzień.
Nawet codzienne gotowanie w domu
wymaga zmiany nawyków i sposobu myślenia, a co dopiero wyjazd poza miejsce
zamieszkania i konieczność zapewnienia jedzenia bezglutenowego sobie lub
bliskiej osobie. Zwłaszcza w przypadku dziecka jest to problem, bo – jak to z
dziećmi bywa – zdroworozsądkowa argumentacja nie zawsze trafia do adresata.
Poza tym dzieci mają swoje ulubione smaki i przyzwyczajenia, bywają również
oporne na nowe doświadczenia kulinarne. I ciężko im oprzeć się pokusie
zjedzenia czegoś, co pysznie wygląda, ale niestety nie jest dla nich zdrowe.
My nie korzystamy z wyjazdów
organizowanych przez biura podróży. Organizujemy wszystko sami, od wylotu przez
pobyt i zwiedzanie. Jeśli korzystasz z
ofert biur podróży zapewne jest możliwość zakwaterowania w hotelach, które
oferują posiłki bezglutenowe. Wówczas macie przynajmniej jeden problem z głowy.
Hotel apartamentowy Cala Azul w Cala d'Or - świetny stosunek jakości do ceny (przed sezonem) |
Jeśli jednak bardziej odpowiada Ci wyjazd na własną rękę, to rezerwując nocleg zawsze wybieraj pokój czy apartament z aneksem kuchennym – w ostateczności będziesz mogła przygotować coś samodzielnie.
Sprawdź też, gdzie masz
najbliższy supermarket (Lidl, Spar, Simply itp.) – zwykle znajdziesz tam coś
bezglutenowego na początek.
Dla komfortu psychicznego
sugeruję jednak zabrać do bagażu rejestrowanego zapas chleba bezglutenowego na
2-3 dni, makaron bezglutenowy, wafle ryżowe do przegryzania, jakieś sprawdzone
smarowidło do chleba (dżem, pasztet bezglutenowy itp. w opakowaniu zdatnym do
wielogodzinnego transportu) i ulubione muesli czy płatki. Unikniesz
niepotrzebnego stresu mając pod ręką coś na wypadek awarii jedzeniowej – typu
lądowanie po północy i zamknięte sklepy i restauracje, gdy już przybędziesz na
miejsce. Niby to oczywiste, ale w ferworze pakowania, może czasem umknąć.
Zanim wyjedziesz staraj się stworzyć listę miejsc i sklepów, gdzie możesz kupić jedzenie bez glutenu. W poszukiwaniach polecam Tripadvisora – przyjazna wyszukiwarka gdzie można odznaczyć opcję „gluten-free”.
Trzeba oczywiście wziąć pod
uwagę, że część opinii może być już nieaktualna, a część polecanych restauracji
czynna sezonowo, czyli zazwyczaj od maja do października.
Warto też śledzić fora dla osób z
celiakią i oczywiście stronę polskiego stowarzyszenia osób z celiakią i na
diecie bezglutenowej http://www.celiakia.pl/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz